CAPITOLUL 1
Asociația medicală de prevenție prin stil de viață sănătos s-a înfiinţat din dorinţa de a realiza activităţi educaţionale care să încurajeze adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
63% din bolile cronice netransmisibile sunt cauzate de stilul de viaţă nesănătos[1] și ar putea fi prevenite prin abordarea unui stil de viaţă corect. La nivel global, se estimează [2] că 3 milioane de decese pe an sunt cauzate de consumul excesiv de sodiu, 3 milioane de consumul insuficient de cereale integrale, 2 milioane de consumul redus de fructe și legume. În total, estimarea studiului arată că, anual, 11 milioane de decese sunt produse de nutriţia incorectă. Fumatul, un element negativ al stilului de viaţă, determină 8 milioane de decese anual, conform ultimelor date ale OMS.
Aplicarea unor principii simple, prin medicina stilului de viaţă, limbajul motivaţional și încurajator, va schimba mentalităţi, îmbunătăţind starea de sănătate la nivel populaţional. Așa cum definea Rippe, care în 1989 a lansat conceptul de medicina stilului de viaţă, aceasta “implică integrarea practicilor de lifestyle în practica modernă a medicinii, atât pentru a scădea factorii de risc pentru boli cronice cât și, dacă boala este deja prezentă, pentru a servi ca suport în terapie“[1]. Astfel, medicina stilului de viaţă aduce laolaltă evidenţe știinţifice în diverse domenii asociate sănătăţii pentru a sprijini clinicianul, nu doar în tratarea bolii, dar și în promovarea stării de sănătate. “Lifestyle medicine este, în opinia mea, sigura imensă oportunitate pe care o avem de a ameliora rezultatele parametrilor de sănătate și a scădea costurile. Aceasta este atât o provocare cât și o mare oportunitate pe care o avem în faţă, noi toţi cei care suntem păzitorii sănătăţii pacienţilor din ţările noastre“[1].
Prevalenţa obezităţii și supragreutăţii în România depășește 50%[3], cu toate că în mediul știinţific se discută de mult despre recomandări pentru stilul de viaţă corect. Dar nu 10 mesajele sunt incorecte, comunicarea la nivel populaţional și transpunerea lor în practică este dificilă.
În VIITOR: nu schimbăm ceea ce recomandăm, dar schimbăm felul în care sprijinim oamenii în eforturile lor de a trăi sănătos. Prin medicina stilului de viaţă ţintim: sănătatea, independenţa persoanei și longevitatea [4].
CUM pot fi oamenii motivaţi să adopte, să susţină un stil de viaţă sănătos? Trebuie să privim mai mult spre factorii psihologici și sociali care încurajează schimbarea. Considerarea modificărilor comportamentale ale stilului de viaţă este inclusă în ghidul de management al obezităţii [5], acestea pot induce scăderea în greutate cu 5-15%, ameliorând și imaginea corporală, stima de sine și calitatea vieţii.
În centrul acestor schimbări veţi fi dumneavoastră, medicii de familie, cei care sunteţi liderii de opinie ai comunităţii, cei care sunteţi alături de familii întregi, cunoașteţi și mama, și bunicul, și nepoatele și veţi fi cei care, devenind modele pentru pacienţi, veţi reuși să faceţi ca stilul de viaţă sănătos să devină starea de normalitate.