CAPITOLUL 11 – Anecdotic.
Din experienţa la cabinetul de nutriţie, pentru o încheiere savuroasă și plină de optimism.
“Micul terorist” – m-a numit la un moment dat o pacientă, exasperată de perseverenţa cu care îi spuneam la fiecare ședinţă că ar fi bine și sănătos să înceapă să facă mișcare… După care, fără să o mai întreb nimic, mi-a spus că și-a făcut abonament la un club de sport….și din nou a mai trecut timp până mi-a zis că a fost și la….aqua gym….Din acea clipă, pentru mine a devenit totul foarte simplu, pentru că i-a plăcut și, așa cum mă așteptam, ca în cazul fiecărui om ce simte beneficiile senzaţiei de relaxare după activitatea fizică, urmare a descărcărilor de endorfine, a început să facă zilnic mișcare. Este de menţionat că pacienta a slăbit 22 de kg și are acum un stil de viaţă sănătos, încă slăbește și le spune tuturor că “Anca i-a schimbat viaţa în bine“.
Un alt pacient, cu apnee în somn, comorbiditate asociată obezităţii, foarte motivat să slăbească din cauza bolii sale grave, venea de fiecare dată la cabinet cu soţia, pentru a înţelege împreună, în familie, ce are el de făcut. După aproximativ o lună și jumătate, mă uit și la soţie și o văd mult mai slabă. Întrebând-o ce s-a întâmplat, mi-a răspuns: ”Dacă acum facem mișcare și ne plimbăm amândoi, avem în frigider doar legume, fructe, lactate și nu mai avem dulciuri….sigur că am slăbit și eu 7 kg”, ea fiind iniţial supraponderală. Iată că și obiceiurile bune se “copiază“ …. din fericire.
Altă dată, se prezintă la cabinet un domn pentru intervenţie nutriţională, împreună cu soţia sa care, foarte încântată de clinică și de ce îi spuneam…, a început să insiste: ”Și eu vreau…și eu vreau să slăbesc “… Destul de mirată, am cântărit-o totuși, deși nu prea înţelegeam cu ce pot să o ajut, fiindcă era normoponderală, ce-i drept, însă, la limita 49 de sus, și fără activitate fizică. Am început anamneza….și descopăr tulburări de somn… se trezea noaptea și mânca (NES), îngrășându-se în ultimele 6 luni cu 8 kg. Iată cum o femeie normoponderală ascundea, de fapt, o dereglare de comportament alimentar și un stil de viaţă complet haotic pe care am început împreună să-l corectăm. Aceasta era faţa nevăzută a iceberg-ului pe care anamneza atentă o poate descoperi…….