CAPITOLUL 6 – Somnul.
Nu există stil de viaţă sănătos fără un somn odihnitor, de 7-9 ore.
Keith Fargo, director de programe știinţifice la Alzheimer Association, ne spune într-un interviu din 20 ianuarie 2020, publicat în Medscape, că “EXISTĂ O LEGĂTURĂ CLARĂ ÎNTRE SOMN ȘI SĂNĂTATEA CREIERULUI“
Tulburările de somn nu trebuiesc neglijate, anamneza va include și întrebări referitoare la calitatea somnului, iar în cazul depistării unor tulburări ca: sforăit, trezire nocturnă, apnee în somn, insomnie pacientul va fi trimis către un laborator de somnologie.
Somnul reprezintă o treime din viaţa noastră. Somnul este o nevoie umană fundamentală, la fel ca alimentele și apa (Anexa 3 – piramida Maslow) și este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Somnul, alături de exerciţiile fizice și nutriţia corectă, este esenţial pentru reglarea metabolismului la copii. Există dovezi pentru o legătură între durata somnului și obezitatea copilăriei. Sunt mai multe evidenţe în acest sens la fete. Durata somnului este efectul variabilităţii de zi cu zi a a alternanţei somn-veghe și poate avea consecinţe dramatice asupra reglării greutăţii[26, 27].
Respiraţia în mod regulat în timpul somnului este esenţială pentru a menţine bunăstarea și sănătatea. Trei caractere ale somnului sunt importante :
• Durata, ar trebui să fie suficientă pentru ca cel care doarme să fie odihnit și cu vigilenţa păstrată în ziua următoare, adică in medie 7-9 h / zi la adult. 36
• Continuitatea, adică lipsa microfragmentărilor.
• Profunzimea, doar dacă atinge stadiile profunde de somn stadiul III, IV si REM într-un procent semnificativ devine somn restaurator[28]. 35% din populaţia globului simte că nu doarme suficient și acest lucru afectează sănătatea mentală și fizică[29].
Patologia somnului poate fi catalogată printre altele în două capitole mari:
a) tulburările respiratorii din timpul somnului și
b) insomnia. ……..